En daar doen we het voor ....


Eindelijk zijn de weersomstandigheden nu waar ze de afgelopen maanden al lang hadden moeten zijn voor de ideale trainingstocht: prima temperatuur, licht briesje, zonnetje erbij, op het fietsje stappen en gaan! Dat was wat ik voor ogen had toen ik mij op een donkere herfstavond in november 2012 aanmeldde voor Tour for Life. Acht dagen wielrennertje spelen leek een mooi plan: het komende jaar in September met vrienden van Italie naar Nederland fietsen en onderweg wat echte bergetappes meepakken: dat was nog eens een uitdaging om voor te trainen. Ter voorbereiding alleen wel nog wat kilometers maken: in het voorjaar met relaxte trainingsritjes de benodigde kilometers pakken, wat toertochtjes rijden, een paar dagen in de bergen buffelen .… moet lukken.  

Inmiddels zijn we negen maanden verder en resten er nog maar drie maanden voor de start van dit toch wel serieuze wieleravontuur. De resterende trainingstijd wordt steeds korter maar de trainingstemperatuur wordt gelukkig wel steeds aangenamer. Maar wat hebben we daar lang op moeten wachten. De wintermaanden werden in eerste instantie zwetend doorgebracht op de indoor trainer: op koude avonden werden in de garage de eerste voorzichtige pogingen gewaagd om virtueel de Alpe d’Huez, de Crois de Fer en de Madeleine te bedwingen. Dat viel vies tegen, zo zwaar kon het toch niet zijn?  Er werd getwijfeld aan de weerstandsmeter van de TACX gekoppeld aan het snel slijten van de achterband. Maar met het monteren van een speciale trainingsband en na een reconfiguratie van het computerprogramma bleek toch echt dat het probleem in de benen zat.

De stugge trainingsarbeid werd alleen verlicht door de vertraagd voorbij schuivende zonnige beelden van de alpen tijdens de tocht omhoog op het computerscherm voor mij. De opluchting was groot toen bleek dat na stug doorharken in ieder geval de top werd gehaald, maar de vermoeidheid was navenant. Anderhalf uur stoempen en pas één berg overwonnen, dat was niet erg hoopgevend. Dat de bultjes buiten categorie waren maakte de pijn enigszins dragelijk, maar dat werd meteen teniet gedaan door de wetenschap dat je er drie op een dag zou moeten doen tijdens Tour for Life. Het beeld van lekker trainen in de buitenlucht vervaagde snel tussen de kille garagemuren.  

In het nieuw jaar kwamen er de eerste voorzichtige mountainbike tochten bij. En was daar eerst nog de kick van het fietsen door de sneeuw op de Bussumer heidevelden; al gauw kwam daar de weerstand van een snijdende wind en ijskoude voeten voor in de plaats. Striemende regenbuien dreven mij in het vroege voorjaar weer terug naar de rollerbank in de garage. De schaarse buitentrainingen werden met volledige winteruitrusting en met van de kou verkrampte handen gereden.

Ondertussen bleken er toch nog meer mensen te geloven in het plan om mee te gaan doen aan Tour for Life. Opportunistische aanmeldingen van eveneens op leeftijd rakende jeugdvrienden, ambitieuze zonen die hun vader er wel uit willen fietsen, maar ook ervaren kilometervreters en afgetrainde duursporters: Team Over the Hill kwam uit de startblokken. En ondanks het koudste voorjaar van de afgelopen honderd jaar zijn er inmiddels al duizenden trainingskilometers door Over the Hill in de voorbereiding voor de tocht der tochten weggezet. Waarbij moet worden aangetekend dat er nog wel naar balans in de trainingsschema’s van de individuele renners wordt gezocht!

Afgelopen zaterdag was er dan eindelijk zo’n dag waardoor je weer weet waarvoor je het doet: vol aan de bak tegen de wind op de dijk maar ook vliegend door de polder met de wind in de rug en de zon in je gezicht. Zoevende bandjes op het asfalt en zacht ratelende derailleurs bij het aansnijden van de bocht. Wolkenluchten en molens in het landschap, zo weggeplukt uit de schilderijen van Rembrandt en Ruysdael schoten voorbij. De handen losjes op het stuur, tandje erbij, even diep zitten om weer aan te haken bij je voorganger. Een mooie waaier rijden, waarbij je soepel de kop overneemt en net wanneer je denkt dat je weer moet aanzetten om het tempo hoog te houden, wordt de kop door je mederenner vlekkeloos overgenomen. Even je energie pakken terwijl je uit de wind zit en dan weer soepel naar voren rijden om je kopwerk te verrichten. Zo schieten de trainingskilometers lekker op. Dat is wat ik voor ogen had als ideale voorbereiding voor Tour for Life.  

En terwijl ik tijdens het rondje Markermeer met plezier mijn trainingskilometers maakte, was de gedachte aan die andere reden waarom ik mij ingeschreven had voor Tour for Life nooit ver weg: de ondersteuning aan Artsen zonder Grenzen. Want fietsen is leuk, maar als je dat kunt doen voor een goed doel als Artsen zonder Grenzen wordt het nog leuker!

De sponsorwerving van Over the Hill komt nu goed op gang en we zijn al aardig in de buurt van het totale sponsorbedrag van Euro 15.000,- voor ons team, maar bijdrages zijn natuurlijk nog steeds welkom. Uw geld wordt besteed aan medische hulp voor mensen die het nodig hebben om letterlijk de komende dag te overleven. Om een goed beeld te krijgen van de noodzaak van werk van Artsen zonder Grenzen kan ik een bezoek aan de manifestatie “Noodhulp van dichtbij” die deze weken daar Nederland reist van harte aanraden:  

Noodhulp van dichtbij: de wereld van Artsen zonder Grenzen
Amsterdam: woensdag 5 t/m zondag 9 juni op het Museumplein
Openingstijden: 09.00 – 19.00 uur                       
Enschede: woensdag 12 t/m zaterdag 15 juni op het Van Loenshof
Openingstijden: 09.00 – 19.00 uur
Rotterdam: woensdag 19 t/m zondag 23 juni op het Schouwburgplein. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 09.00 – 19.00 uur, zondag 12.00 – 19.00 uur

http://www.artsenzondergrenzen.nl/projecten/themapaginas/noodhulp-van-dichtbij/wat-houdt-het-in.aspx

En uw bijdrage kan u natuurlijk nog steeds overmaken via de Teampagina van Team Over the Hill: http://www.tourforlife.nl/FormSignUpSponsor.aspx?fst=Sponsor&rt=4&ri=31

Alvast hartelijk dank voor uw ondersteuning. Wij blijven nog wel even trainen!

No comments:

Post a Comment