Praatsnelheid


De echte wielerexperts pakken deze term natuurlijk meteen op. Nee, dit gaat niet over de spraakwaterval van de Vlaamse reporters tijdens hun prachtig commentaar gedurende de Ronde van Vlaanderen op SPORZA. Of de vaak pijnlijk interviews met de coureurs die van vermoeidheid niet meer uit hun woorden kunnen komen wanneer ze na 256 harde kilometers over de meet spurten in Oudenaarde ….. Praatsnelheid is een mooie metafoor om de trainingsintensiteit tijdens het koersen aan te geven. De lichtste vorm wel te verstaan, want als er nog adem is om te praten kan die ook worden aangewend om te trappen.

De Teamleden van Over the Hill zijn druk bezig om zich deze terminologie eigen te maken tijdens de voorbereidingen op Tour for Life. Na de groepstraining van 24 maart wordt de zaak nu serieus aangepakt: er is deze afgelopen Paasdagen goed gekoerst met een straffe groepstraining door het Brabantse contigent en individuele trainingsarbeid boven de rivieren. Een eerste terugkoppeling leert daarbij dat solistische trainingsronden tot geheel andere conclusies leiden over waar je staat in je voorbereiding dan de uitkomsten na afloop van een  groepstraining.

Na vijftig lekkere wind-mee kilometers was het behoorlijk frustrerend om in je eentje al stoempend tegen de felle koude wind langs de Amstel de teller niet boven de 30 km per uur te krijgen. Praatsnelheid zet zich in je eentje fietsend al snel om in haperende denksnelheid. Maar dan thuiskomen, bijkomen op de bank om de finale van de Ronde van Vlaanderen te kijken en ene Cancellara te zien die na tweehonderdvijftig kilometers weg spurt op de Patersberg (laatste stuk 22%) om de resterende kilometers solo af te leggen met dik 50 km in het uur (inclusief tegenwind!): waar haalt die het vandaan? Zonder je ook maar een seconde met deze wielergrootheid te willen vergelijken is er sprake van stille bewondering waarbij de moed je in de schoenen zakt.  

Maar gelukkig is er dan de motiverende feedback vanuit de Kempen met het  kenmerkende Zuidelijk optimisme. De beschouwing van teamgenoot Emile van Dijk na de gezamenlijke training aldaar kenmerkt zich door een zeer praktische benadering met het logisch combineren van de trainingsvormen praatsnelheid – intensief en extensief. Een dergelijke vlijmscherpe analyse behoeft dan ook geen enkele aanvulling. Emile  heeft zich zorgvuldig verdiept in de trainingsschema's en hij komt tot volgende bevinding:

Het Tour for Life trainingsschema zegt dat je medio maart moet beginnen (zeg 18 maart = kalenderweek 12 = 1e trainingsweek).

Voor de 3e trainingsweek (= kalenderweek 14 , die begint op 1 april) staan volgens Tour for Life  3 trainingen:  1x 25km praatsnelheid, 1x 25km intensief, 1x 25km extensief.

Nu komt het : wij hebben vandaag 77km gedaan en daar zat van alles in: praten, intensief, extensief.

KORTOM: DEZE WEEK ZIT EROP !!

En met dit goede nieuws wens ik jullie een goede week toe !
Groeten,  Emile

No comments:

Post a Comment