IT GIET AON


Alle klimatologische koude records werden verbroken tijdens de eerste groepstraining van Team Over the Hill. De weersvoorspellingen waren al aan de frisse kant, maar wie had kunnen vermoeden dat wij op onze lentetocht te maken zouden krijgen met windstoten tot aan 90 kilometer per uur en een gevoelstemperatuur van – 16? Zo koud was het volgens de meteorologen op 24 maart sinds 1916 niet meer geweest.

De historische woorden “It giet oan” werden voor het laatst door het Elfstedenbestuur in 1997 uitgesproken. Gelukkig hoefden wij anno 2013 niet om half zes ’s-ochtend in het donker al klunend de Zwettehaven in Leeuwarden op te struikelen. Wij hadden slechts een fijne rit in de lentezon voor ogen. Maar in plaats van “we gaan beginnen” speelde op deze ijskoude zondagochtend de vraag “waar gaan we aan beginnen” opnieuw door de hoofden van de teamleden.  

De onzekerheden over het antwoord op deze vraag werden mogelijk nog groter na een inleidend woordje van twee Tour for Life Veteranen als openingsact van onze eerste gezamenlijke trainingsdag. Daarbij speelde zowel de waarschuwende woorden aangaande de te verrichten trainingsarbeid een rol, maar met name ook het feit dat beide doorgewinterde fietsfanaten zich op het laatste moment hadden afgemeld om met ons mee te fietsen!

Als zij niet wilden opstappen met dit weer, wat stond ons dan te wachten? Voordeel was wel dat de meegebrachte Tour for Life trofee├źn van Team Life Cycle bij ons nu duidelijk minder indruk maakten dan mogelijk beoogd. Wat wel indruk maakte waren de inspirerende verhalen over de goede voorbereidingen van dit team en de redenen waarom je het doet, zowel de voldoening van het uitrijden als de opbrengst voor Artsen zonder Grenzen. Meer dan voldoende motivatie voor ons om toch maar de kou te trotseren.

Dat er voor ons werk aan de winkel is werd tijdens de barre tocht voor iedereen snel duidelijk. In kort tijdsbestek konden direct ervaringen aangaande eraf gereden worden, haperende waaiers en hongerklop met elkaar worden gedeeld. Na overleg met de tourdirectie van Gent – Wevelgem – Gent hadden ook wij besloten om vandaag de koers toch maar wat in te korten. Maar tijdens de alternatieve toeristische route, speciaal uitgestippeld voor de Brabantse vrienden van Team Over the Hill, was er weinig oog voor de omgeving. De aandacht ging meer uit om op de weg te blijven en te voorkomen dat we in het water van ‘t Gein, Amstel, de Angstel of Vecht werden geblazen.

Gelukkig verliep de recuperatie snel en was er na het opwarmen voldoende tijd om de organisatorische voorbereiding voor Tour for Life verder te bespreken. De kop is eraf en als direct gevolg van de koude omstandigheden is er nu wel al meteen een warme teamgeest ontstaan. En op basis van de  ervaring van de Tour for Life veteranen was ons sommetje voor de resterende trainingskilometers tot aan 1 september dan ook snel gemaakt: 3000 ideale voorbereidingskilometers gedeeld door vijf maanden, gedeelte door vier weken betekent 150 trainingskilometer per week vanaf 1 april. Indachtig het na afloop genuttigde lokale bier: Paas IJTJE!  

No comments:

Post a Comment