Afzien voor gevorderden


In de analen van de wielerhistorie kan er na afgelopen zondag weer met recht een klassieker worden bijgeschreven. 

Het rijden van La Primavera in de barre omstandigheden van deze laatste editie had niets met het voorjaar te maken, maar wel met sportbeleving in zijn puurste vorm. De journalistieke verslagen van Milaan – San Remo staan weer bol van de heerlijke wieler clichés over kapotgaan op de Po vlakte, regen als ijsklontjes, sterven op de Poggio en het snot (of voor deze editie beter sneeuw) voor de ogen zien. Maar uit de gezichten van de totaal verkleumde renners sprak dit keer wel erg duidelijk de waarheid die deze clichés toch met zich meedragen. Want het was afzien, echt afzien.

Alle criticasters die het wielrennen hebben afgeschreven naar aanleiding van de dopingschandalen moeten na deze editie maar weer eens bij zichzelf te raden gaan en bepalen welke andere sport zoveel beleving en authentiek lijden in zich heeft. Toegegeven, wielerfans zijn enigszins bevooroordeeld. Maar dat komt mogelijk ook doordat diezelfde wielerfan zo’n lijdensweg makkelijk zelf kan ervaren. Dat begint al wanneer je als middelbare scholier tijdens de vorstperiode zo lang mogelijk zonder muts, sjaal maar met name zonder handschoenen probeert door te fietsen (met als gevolg dat je de eerste drie lesuren geen pen kan vasthouden). En dat kan eindigen met sterven op de Col de Madeleine tijdens de Tour for Life. 

Maar het hoeft aan het begin van het seizoen bij de eerste groepstraining van Team Over the Hill niet meteen zo heftig. Het zou wel prettig zijn wanneer we komende zondag met een aarzelend voorjaarszonnetje de weg op kunnen. De weersvoorspelling belooft helaas niet veel goeds, er wordt nog steeds gerept van winterse omstandigheden. Dat biedt ook weer voordelen, want dan kunnen we ons meten aan het lijden van de prof en afzien, afzien voor gevorderden.

Laten we hopen dat we daarbij niet terecht komen in dezelfde toestand als de editie van Milaan – San Remo in 1910 toen er in vergelijkbare weersomstandigheden als afgelopen zondag, maar dan zonder inkortingen en luxe teambussen, slechts vier renners over de meet kwamen. En de winnaar volgens de overlevering een maand in het ziekenhuis lag met bevriezingsverschijnselen. Na zondag weten we meer, de clichés voor het verslag liggen al klaar. Als we na afloop nog maar een pen kunnen vasthouden ....

No comments:

Post a Comment