In the Dutch Mountains


Hemelvaart 2013 werd door de bijna volledige selectie van Team Over the Hill op toepasselijke wijze ingevuld: wij zijn tot grote hoogte gestegen tijdens onze deelname aan de Klimclassic -Nederlands enige echte cyclo "in de bergen". Dat Nederlandse aspect viel overigens wel mee want ruim 80% van de route werd afgelegd op Belgisch grondgebied. Die “bergen” vielen voor de teamleden gelukkig ook mee: de meeste heuvels en beklimminkjes werden zonder al te veel problemen bedwongen . 

De resultaten van het trainingswerk van de afgelopen weken beginnen nu zichtbaar te worden al zijn er her-en-der nog wel wat verbeterpunten op het gebied van stamina op steile hellingen. Overigens kunnen we ons na het rijden van de Klimclassic alles behalve rijk rekenen: het totaal aantal hoogtemeters van deze cyclo (1500 meter) komt overeen met slechts één berg tijdens Tour for Life!

Gelukkig kunnen we qua klimervaring nu gebruik maken van de expertise en kracht van Hans. Zijn debuut bij Team Over the Hill heeft grote indruk gemaakt. Bas verkeerde nog in de stille hoop dat hij zich tijdens beklimmingen in het peleton kon verschuilen achter het massieve gestalte van Hans, maar het postuur en de grinta van Hans zijn toch echt meer gericht op excelleren in het hooggebergte. Ook materiaalfreak Siebe, die voor deze tocht beschikte over een super testfiets, moest erkennen dat deze “veteraan” wel erg rap omhoog schoot. Daar kon geen verhoogde velg, dogma frame of elektronisch schakelen tegenop.

Hubert leverde deze dag een prima prestatie: na een trainingsstilte van vier weken en een lastige keelontsteking, reed hij toch goed mee. Dat daarbij in het laatste gedeelte het wiel van Marc in de buurt was kwam alleen maar goed uit. Emile ontpopte zich tijdens de tocht als een steady stayer en Bas knalt op zijn fraaie klassieke Pinarello met buisschakelaars explosief de heling op, tot zichtbare ergernis van luxe toerfietsers op kapitale tweewielers.

Grote vraag blijft nu natuurlijk nog hoe met name Mihaly, Joost en Maarten het op de hellingen gaan doen. De heren hebben er voor gekozen om zich op geheel eigen wijze voor te bereiden op de komende driedaagse van Berg - Butchenbach, die tijdens het komende Pinksterweekend wordt verreden. Mihaly heeft daarbij gekozen voor de open benadering getuige een indrukwekkend aantal trainingskilometers op de STRAVA en eerdere trainingstochten in het Limburgse en de Ardennen.

Bij Joost en Maarten tasten we volledig in het duister. Het gerucht gaat daarbij dat Joost zich laat coachen door een voormalige Oostduitse wielerprof die een bloeiende medische sportpraktijk heeft in Beieren. Zijn beruchte trainingsprogramma “Weniger ist Mehr” heeft al mening wenkbrauw bij de UCI doen fronsen. Maarten schijnt de afgelopen negen maanden meer dan 14 uur per dag solitair in een zuurstoftent te hebben geslapen bij wijze van hoogtestage en volgt sinds kort ook een geheim placenta dieet met verbazingwekkende hormonale resultaten.

We zullen het zien tijdens het komende weekend wanneer de complete selectie (inclusief medische staf en verzorgers) zich gaat verzamelen in het fameuze wielerpension "Berg" voor een loodzwaar driedaags trainingsprogramma in de Belgische Ardennen. Wordt vervolgd…..

No comments:

Post a Comment