Una giornate particulare


Het afgelopen wielerweekend stond in het teken van het betere Italiaanse fietsen: allereerst natuurlijk de start van de Giro d’Italia op zaterdag. De zondag werd een mooie  fietsdag met deelname aan de Classico Boretti en afgesloten bij mijn favoriete fietsenzaak Cycle You met een speciale bijeenkomst in aanwezigheid van twee beroemde Italiaanse framebouwers: Dario Pegoretti en Doriano De Rosa.

Bij de start van de Giro in Napels werden alle cliche’s van het Italiaanse wielrennen weer mooi voor het voetlicht gebracht: de chaos in Napels, panikerende officials, de gesoigneerde Italiaanse renners, een stortvloed van Italiaans commentaar uit de speakers en natuurlijk niet te vergeten de Italiaanse rondemissen (voor de liefhebbers, check: http://www.youtube.com/watch?v=volcjr33cKI: “La corsa piu dura del mondo … con le ragazze piu belle del mondo!” ). Dat wordt weer een mooi spektakel de komende weken. Hou vooral Tappa 14 op 18 mei in de gaten: van Cevere naar Bardoneccia, de startplaats van Tour for Life. De afsluitende beklimming op die dag is voor Team Over the Hill de eerste berg die wij gaan tegenkomen op 1 september!

Wat een contrast met de Classico Borreti op de zondagochtend. De naam klinkt veel belovend, maar er blijft weinig Italiaanse romantiek over wanneer zesduizend recreatiefietsers dringend hun startnummer proberen te bemachtigen en daarna in lange slierten langs doodsaaie Hollandse ringvaarten gaan rijden. Gelukkig had het weer voor het eerst dit seizoen wel zuidelijke trekjes en was het in korte mouw goed koersen met de Rotterdamse fietsmaten van Mihaly.

De laatste 20 kilometers van dit vlakke trainingsrondje van 110 km werden afgelegd in een strak tempo van dik boven de 35 km per uur in de slipstream van twee grijze, maar zeer fitte dakduiven. De mooie fietsjes van de heren, de shirtjes van Mallorca Fietstours maar met name de gebruinde en glad geschoren benen hadden ons vooraf moeten waarschuwen: bij deze mannen ga je niet zomaar in het wiel hangen! Siebe kon zijn jeugdig enthousiasme in de slotkilometer niet bedwingen en maakte de klassieke fout: te vroeg weggaan waardoor hij vlak voor de meet net te kort kwam om als eerste van ons groepje te finishen. 

Tijdens de nazit kwam de Italiaanse sfeer die middag volledig terug in Amsterdam Noord met “Una bicicletta particulare”: een ontmoeting voor de fietsfijnproevers met de twee Italiaanse grootmeesters van “Fatto a Mani”: de mannen achter de legendarische fietsmerken Pegoretti en De Rosa. Het was voor de gepassioneerde fietsliefhebber met recht een bijzondere dag: fascinerend om te zien hoe mannen van middelbare leeftijd met dezelfde intensiteit naar een filmpje met lasbeelden kunnen kijken als naar Sophia Loren op het witte doek. Ook een mooi beeld was om te zien hoe ze schoorvoetend als verlegen pubers in hakkelend Engels om een handtekening van een fietsenmaker vragen.

Nog mooier was het stralende gezicht van de man die zijn nieuwe handgemaakte frame van Pegoretti mocht uitpakken. De klassieke stalen driehoek droeg hij de verdere middag als een lauwerkrans om zijn nek, waarbij hij af en toe zuchtend van genot voorzichtig over het mooi gespoten buizenframe aaide. Dario en Doriano vonden het allemaal wel best: de flamboyante Dario had inmiddels de weg naar de tap met Belgische bieren al gevonden. De bescheiden Doriano aanschouwde met haast Hollandse nuchterheid de Italiaanse aandoende aanbidding van zijn frames door fietsende kaaskoppen.   

Ik moet het eerlijk toegeven: ook ik kom langzaam in de ban van het betere Italiaanse handwerk. Maar voordat ik mij stort in de wereld van de “Nuovo classico’s” of  “Luigino’s” moet ik eerst nog maar even een berg over. Op Hemelvaart verlaten wij met Team Over the Hill voor het eerst het vlakke Hollandse land. Onder het motto rustig aan beginnen stijgen we daarbij niet meteen tot grote hoogte, maar gaan we eerst wat lastige puisten beklimmen tijdens de Klimclassic, waarbij we vanuit Maastricht een rondje door de Ardennen gaan maken. Het fietsen in het Italiaanse hooggebergte volgen we dezer dagen vooralsnog met eerbiedige afstand via de televisie, ook leuk.

No comments:

Post a Comment